EVESTUS ja EVESTUS Maalinäitus „ELUAJAL VABAKS“ Võru Linnagaleriis

plakat.jpg

Avamine 31.07.2018 kell 18:00, Liiva 13, Võru

FB event

Isa ja tütre looming võib pealtnäha tunduda üsna erinev, ent nii palju, kui on erinevusi, leidub ka ühisjooni. Näiteks soe ja kirev värvikasutus, ühtlasi mõlema temaatika juured on pärit muistsetest aegadest ning isegi ka pisut tumedamate ja kriitiliste teoste puhul on siiski valdavaks sügavam sisemine elujaatus ja optimism nii sisus kui ka omalaadsele naivismile kalduvas vormis.

Kaksiknäitusel „Eluajal vabaks“ käsitlevad kunsntikud mõlema jaoks elus üht olulisemat teemat, milleks on inimese vabadus. Mis seda piirab ja kuidas seda saavutada oma eluajal (peale surma oleme ju kõik vabad niikuinii)? Kui universaalne on vabaduse probleem, kui erinevalt tajuvad sama küsimust kaks Evestust, kes pärit eri põlvkondadest ning ka erinevast soost?

 

Erki Evestus (s. 1960) on sündinud Tartus ja kasvanud üles Võrus. 1984. aastast alates elanud Saaremaal, kus töötab tänaseni vabakutselise maalikunstniku ja karikaturistina Kuressaares. E. Evestuse maalid on tuntud oma ainulaadse stiili poolest, kus voolavalt sulanduvad karikatuur ja maal. Tegelasteks on enamasti vanad eestlased, pilte toetavad maalinurka kirjutatud vanasõnalaadsed pealkirjad.

Erki: “Kõik inimesed võiksid püüelda selle poole, et eluajal vabaks saada, vähemalt enda seeski. Eluajal vabaks tähendab minu arust pidevat otsimist ja endas sobramist. Minu arust on elu mõtegi selle pidevas otsimises. Ainult see, mida päriselt teha tahad, tulebki hästi välja ja kõnetab neid, kes samal sagedusel... Vaba inimene on rõõmus, sestap mu piltidelgi naerusuud. Ehk saabub Eestiski kunagi aeg, kus kõik on päriselt vabad ja rõõmsad.”

fb.com/ErkiEvestus

 

Maria Evestus (s. 1986) on sündinud-kasvanud Kuressaares ning hetkel elab Tartus, kus 2014. aastal lõpetas Tartu Kõrgema Kunstikooli maalikunsti erialal. M. Evestuse pop-sürrealistlikud tööd on inspireeritud muinasjuttudest, müütidest ja idamaisest filosoofiast. Tehnika varieerub akrüülmaalist kihilise kollaaziliku segatehnikani.

Maria: “Näitusele valisin tööd, mis tegelevad vabaduse erinevate tahkudega. Vabadus, kui vangistusest pääsemine, rutiinselt rajalt kõrvalekaldumine, ekstaatiline hetk siin ja praegu, tants, küllus, iseseisvus. Kas vabaduse eest siin elus peab maksma kõrget hinda või on see igaühe sünniõigus, tunne, mida vaja vaid leida enda seest, sõltumata välisest?”

www.mariaevestus.com

fb.com/mevestusart

evestusm@gmail.com